Elna Fonnesbech-Sandberg

Elna Fonnesbech-Sandberg (22. marts 1892, København – 6. marts 1994), var en dansk maler.

I 1929 begyndte Elna Fonnesbech-Sandberg at samle på værker af bl.a. Harald Giersing, Karl Isakson, Olaf Rude og Edvard Weie, Jens Søndergaard og John Christensen.

Værkerne blev bortauktioneret i hhv. 1939 og 1943. Derefter skabte hun en ny samling af abstrakt ekspressiv kunst af bl.a. Asger Jorn, Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Ejler Bille, Egill Jacobsen og Robert Jacobsen.

Asger Jorn og psykoanalytikeren Sigurd Næsgaard tilskyndede hende til at standse samlervirksomheden og selv blive maler. Hun debuterede i 1947, og blev medlem af Spiralen i 1949.

De første malerier var inspireret af hendes egen CoBrA-samling, som blev afhændet i begyndelsen af 1950’erne. Derefter udviklede hun en abstrakt ornamental udtryksform med farven som emaljeagtigt kunstnerisk virkemiddel.

Selvom Elna Fonnesbech-Sandberg ikke var en del af CoBrA-bevægelsen, så var hun det dog på en måde alligevel. Da hun tilbragte megen tid sammen med alle kunstnerne fra CoBrA bevægelsen. Og især Asger Jorn havde hun et tæt forhold til, hun var nemlig hans elskerinde. Derfor har vi valgt at bringe hende under CoBrA “afdelingen”.

Elna Fonnesbech-Sandberg "Kærligheden og døden" kunstværket